donderdag 20 september 2012

Taal en rekenonderwijs in de tt en vt!Nou, zoals jullie in de de titel al kunnen lezen ga ik het in deze blog hebben over taal en rekenonderwijs van toen en NU!

Ik kan me nog zelf herrineren van vroeger dat we altijd van die oude (saaie) boekjes hadden met RIJEN sommen en zinnen. Die we dan aan de lopende band moesten maken.

Nu zien we al in het onderwijs dat methodes steeds meer willen aanspreken op de belevingswereld van de kinderen. En ze dan ook meer willen aanspreken door gekleurde methodes vol met plaatjes.

Maar waarom zou het Taal en rekenonderwijs van nu dan zoooooo veel beter zijn als vroeger terwijl we in de media vernemen dat we het taal en rekenonderwijs naar een hoger niveau moeten brengen....?

Het Pisa onderzoek:
Hieruit is naar voren gekomen dat Nederland op een 11de plaats staat als het gaat om de rekenprestaties van 15 jarige. En op het gebied van taal op een 10de plek.
http://mijn-kijk-op.infonu.nl/educatie-en-school/82452-pisa-onderzoek-rekenen-en-taal.html

Dit was een goede reden voor de rijksoverheid en de minister om zich hier eens goed in te gaan verdiepen;
Volgens de rijksoverheid zullen juist de huidige methodes, toetsen en volgsystemen aangepast moeten worden omdat het onvoldoende rekening met de nieuwe eisen voor het taal en reken niveau van de leerlingen.
 http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/taal-en-rekenen/veranderingen-in-het-taal-en-rekenonderwijs

Ik denk zelf als ik kijk naar vroeger en nu dat het eigenlijk een combinatie van moet zijn. Het ouderwets uit je hoofd knallen van sommen, woorden en grammatica regels is zo slecht nog niet(inprenting) -> maar om dit te kunnen doen moet het taal en rekenonderwijs eerst aantrekkelijk gemaakt worden om te leren, dit kan heel goed met de nieuwe methodes. Maar vaak denk ik dat het probleem van de nieuwe methodes schuilt in de uitleg van de leerkracht. De methodes zijn vaak zo uitgebreidt en lastig voor kinderen om zonder uitleg te begrijpen.

Hoe zouden we met ICT het taal en rekenonderwijs kunnen verijken?
Hieronder een aantal handige links die ik ook regelmatig gebruikt heb in de klas of die de kinderen zelf zouden kunnen spelen:
-
http://www.fisme.science.uu.nl/rekenweb/
- http://onlineleren.jouwpagina.nl/
- http://www.spelletjesoverzicht.nl/spelletjes/taal


Geen opmerkingen:

Een reactie posten